Behandeling met acupunctuur

Praktijkruimte Michel Engelaar

Intake en eerste consult behandeling

Een behandeling met acupunctuur start altijd met een intake. De intake en eerste behandeling samen duren ongeveer anderhalf uur. Van tevoren krijg je van mij een uitgebreide vragenlijst per mail toegestuurd. Tijdens het eerste consult brengen we je klachten uitgebreid in beeld. We bespreken hoe de behandeling eruit gaat zien en hoeveel behandelingen er naar verwachting nodig zullen zijn. Tijdens het eerste consult starten we ook meteen de behandeling. Tijdens de behandeling lig je ontspannen op de behandeltafel.

Vervolgconsulten duren 45-60 minuten. Ook vervolgconsulten starten we met een kort gesprek, we bespreken het effect van de behandeling en we zetten de behandeling voort.

Acupunctuur werkt met energiebanen (meridianen)

Via deze energiebanen stroomt onze energie (Qì) en ons bloed door het lichaam en wordt ons lichaam gevoed. Energiebanen worden ook wel ‘meridianen’ genoemd en vormen samen een uitgebreid netwerk in ons hele lichaam. Als er verstoringen zijn in deze energiebanen, kan dat zich uiten in uiteenlopende klachten.

Er kunnen – grofweg – drie dingen aan de hand zijn in deze meridianen:
– Te veel energie in de meridiaan
– Te weinig energie in de meridiaan
– Er is sprake van een verstoring in de meridiaan, waardoor de energie niet goed kan stromen.

Acupunctuur activeert zelfhelend vermogen

Met acupunctuur kan ik onder andere het teveel, het tekort of de verstoring van energie beïnvloeden. Hiervoor prik ik naalden op bepaalde punten op de meridianen. Hiermee kunnen blokkades in de energie worden opgeheven en kan energie worden toegevoegd of weggehaald. Je kunt de naalden als het ware zien als richtingwijzers voor je lichaam, waardoor het lichaam het zelfhelend vermogen activeert. Veel mensen merken direct effect van de naalden. Het kan ook zijn dat het effect later voelbaar is.

Hoe stellen we een diagnose?

Voordat ik de naalden prik en daarmee de behandeling start, stellen we eerst een diagnose. Dit doen we o.a. door middel van vragenlijst vooraf, een gesprek, het voelen van de energie in je pols het bekijken van je tong. Zodra het beeld compleet is zal ik een behandelplan opstellen en kan de behandeling starten.

Is een acupunctuurbehandeling pijnlijk?

Voor acupunctuur gebruik ik ultradunne, flexibele naalden, die ik snel door je huid prik. Hierdoor ervaren de meeste mensen nauwelijks pijn. Sommige naalden zul je niet eens voelen. Al zeggen de chinezen dat je de naalden van een goede acupuncturist best mag voelen. Ik maak uiteraard uitsluitend gebruik van steriele wegwerpnaalden.

Zijn naalden per se nodig?

Naalden zijn het meest effectief. Wil je ècht niet geprikt worden? Ik kan ook werken met acupunctuurpleisters, die niet door je huid prikken.

Lezen over acupunctuur?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het interessant om meer te lezen over acupunctuur? Ik beveel je graag de volgende websites aan:

Liever een filmpje over acupunctuur? klik hier

Acupunctuur Engelaar helpt onder andere cliënten uit Nijmegen, Beek, Berg en Dal, Millingen aan de Rijn, Lent, Groesbeek, Malden, Molenhoek,  Ubbergen en Mook

Behandeltechnieken

Tijdens de behandeling gebruik ik verschillende behandeltechnieken. Acupunctuur is de voornaamste, maar er zijn aanvullende technieken die mooie resultaten opleveren.

acupunctuur Engelaar beek nijmegen fysieke en mentale klachten stress verlagen preventie moxa behandeling techniek

Moxa

Werkt verwarmend en activerend

Moxa is een techniek die ik graag gebruik. Moxa bestaat uit kruiden (o.a. gedroogde Ai Ye) die je kunt branden om delen van het lichaam en acupunctuurpunten te verwarmen en te activeren. Het werkt daarom goed als iemand last heeft van koude, chronische pijn of bij gebrekkige energie. Ik gebruik voor moxa met name de ‘moxa-sigaar’, die vlak boven de huid wordt gehouden. Tijdens de behandelingen zal ik regelmatig gebruik maken van een moxa-lamp. Deze bestaat uit een plaat met mineralen die essentieel zijn voor het uitvoeren van alle biologische processen van het lichaam. Een hele mooie voedende techniek!

Cupping is een techniek, waarbij met een ‘cup’ een deel van de huid vacuüm wordt gezogen. Hierdoor wordt de bloedcirculatie versterkt, worden afvalstoffen afgevoerd en wordt ruimte gecreëerd in huid- en spierlagen. Nadat ik je huid heb ingesmeerd met olie, plaats ik de cup en beweeg ik deze rustig over je huid. Een snelle, effectieve techniek, die ik vooral toepas bij nek- en schouderklachten.

Cupping

Versterkt de bloedcirculatie

Cupping is een techniek, waarbij met een ‘cup’ een deel van de huid vacuüm wordt gezogen. Hierdoor wordt de bloedcirculatie versterkt, worden afvalstoffen afgevoerd en wordt ruimte gecreëerd in huid- en spierlagen. Nadat ik je huid heb ingesmeerd met olie, plaats ik de cup en beweeg ik deze rustig over je huid. Een snelle, effectieve techniek, die ik vooral toepas bij nek- en schouderklachten.

acupunctuur Engelaar beek nijmegen fysieke en mentale klachten stress verlagen preventie Bij Guasha maak ik gebruik van een jadesteen, waarmee ik met een speciale techniek over je huid wrijf. Hierdoor worden afvalstoffen verwijderd en wordt de doorstroming van het bloed en de energie verbetert. ‘Gua’ staat voor wrijven en schrapen. ‘Sha’ staat voor de paars-rode puntjes die op je huid kunnen verschijnen als gevolg van de wrijving. Het is een snelle en effectieve techniek, die ik onder andere inzet bij hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, tenniselleboog, rugpijn, PMS, zenuwpijn, heuppijn en kniepijn.

Guasha

Voor hoofd-, nek-, schouder- en rugklachten

Bij Guasha maak ik gebruik van een jadesteen, waarmee ik met een speciale techniek over je huid wrijf. Hierdoor worden afvalstoffen verwijderd en wordt de doorstroming van het bloed en de energie verbetert. ‘Gua’ staat voor wrijven en schrapen. ‘Sha’ staat voor de paars-rode puntjes die op je huid kunnen verschijnen als gevolg van de wrijving. Het is een snelle en effectieve techniek, die ik onder andere inzet bij hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn, RSI, tenniselleboog, rugpijn, PMS, zenuwpijn, heuppijn en kniepijn.

Wil je direct online makkelijk en snel een afspraak maken?

Direct afspraak maken